Praktisch om te weten
Hoe werkt het klacht- en tuchtrecht:
Ik als VBAG-therapeut doe er alles aan om jou op een goede en respectvolle manier zorg te bieden. Toch kan het voorkomen dat je ergens niet tevreden over bent. Maak deze kwestie dan kenbaar aan mijn. Misschien is er sprake van een misverstand en kom je er samen uit als je datgene bespreekt waarover je ontevreden bent of aangeeft wat je anders wilt. Is het moeilijk je ongenoegen mondeling te uiten? Probeer het dan schriftelijk voor te leggen. Mogelijk ontstaat er op deze manier een opening om met elkaar te praten. Meestal lost een goed gesprek jouw onvrede of klacht op.
Als wij er niet samen uitkomen?
Als wij samen er niet uit komen dan verwijs ik je naar onderstaande link:
https://vbag.nl/consument/klachten-en-geschillen/
Via deze link kun je een overzicht zien van stappen die je kunt nemen.
De eerste stap is, conform de Wet kwaliteit klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz), contact opnemen met de onafhankelijke klachtenfunctionaris van Quasir via mail of telefoon bereikbaar (zie link). Quasir is het expertisecentrum voor klachtenmanagement in de zorg- en welzijnssector.
Geschillencommissie: bindende uitspraak
Als de inzet van de klachtenfunctionaris of de wijze waarop jouw onvrede of klacht is afgehandeld voor jou onbevredigend is, dan kun je je wenden tot de geschillencommissie. Deze geschillencommissie is onafhankelijk van alle partijen en gespecialiseerd in de complementaire zorg. Een uitspraak van de geschillencommissie over jouw klacht (geschil) is bindend, zowel voor jou als de therapeut.
Is er sprake van een tuchtwaardige klacht dan kan de klachtenfunctionaris je adviseren om je klacht te deponeren bij het Tuchtrecht Complementaire Zorg (TCZ).